vendredi 20 mai 2016

Immobiliënproject Basilieklaan : we moeten reageren !

Beste buren,
Er wordt momenteel een immobiliënproject voorbereid dat het karakter van onze buurt sterk zal beïnvloeden. We willen jullie verder informeren over dit project en jullie vooral uitnodigen om te reageren. Eén ding is zeker: indien de buurt niet reageert, zal het project doorgaan!

Reageer en praat erover met jullie buren. Er zal een affiche voorzien worden om aan jullie ramen te hangen en een typebrief ter beschikking gesteld om te reageren.
We hopen jullie talrijk te zien op het feest van de buren, zaterdag 28/05 vanaf 18u op het Wegske.



Waarom hangen er nu rode affiches aan de Basilieklaan?
Het gaat om een openbaar onderzoek. De affiches informeren ons over een aanvraag tot verkavelingvergunning die werd ingediend om toestemming te krijgen voor de bouw van appartementen in de buurt.

Welk bouwproject werd gepland?
Concreet wil de bouwpromotor nieuwe gebouwen optrekken langs de Basilieklaan én bouwen op het gebied binnen de enclave langs het “Wegske” dat leidt naar de Frans Hospitaallaan (dus waar nu de tuintjes zijn). Deze gebouwen, waarvan een aantal tot 13 verdiepingen hoog gaan, zullen reiken tot op 20 meter van de achtergevels van de huizen langs de Frans Hospitaallaan.
In totaal zal het equivalent van 158 wooneenheden en 198 parkeerplaatsen gebouwd worden. Het kleine voetgangerswegje zal gedeeltelijk berijdbaar gemaakt worden om toegang te verlenen aan verhuizers en brandweer. Binnen dit project wordt de natuurlijke ruimte beperkt tot een aantal privétuinen en een gemeenschappelijke groene ruimte van minder dan 200 m², links van de trap, daar waar het terrein het steilst is.

5 redenen om te vragen om dir project te herzien.
• De levenskwaliteit van de buurtbewoners zal dalen: minder groen, minder licht, meer lawaai;
• De gemeenschappelijke voorzieningen van de buurt zijn onvoldoende om een dergelijk groot aantal nieuwe inwoners (en hun auto’s) te verwelkomen;
• De natuur is bedreigd, en hiermee het behoud van de biodiversiteit in de stad;
• Bouwen vermindert het absorptievermogen van de grond en verhoogt het risico op overstromingen.
• Door dit bouwproject verdwijnt de enige resterende plaats in de buurt waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten (gemeenschappelijke moestuin en compost van het wijkcomité Koekeliek).

Wat kunnen we doen ?
• Maak een afspraak met de dienst stedenbouw van de gemeente om het dossier te raadplegen.
• Stuur voor 15 juni een brief om toe te lichten waarom u bezwaar maakt tegen het huidige project.
• Indien u zelf de gelegenheid niet heeft een brief te schrijven, zullen we binnenkort een brief ter beschikking stellen op de website van het wijkcomité Koekeliek
• Praat erover met uw buren en laat hen ook tekenen.
• Hang de affiche op de achterzijde van deze brief op aan uw raam.
• Neem deel aan de overlegvergadering op het gemeentehuis op 24 juni.